images/header/01.png
images/header/02.png
images/header/03.png
images/header/04.png
Pszichiátria

Rehabilitációs elmegyógyászati osztály

 

Osztályvezető főorvos: Dr. Kelemen Tibor
Osztályvezető ápoló: Nagy Zsolt

  • Rehabilitációs Elmegyógyászati Osztály a különálló pszichiátria épület 2. emeletén található, 68 ágyal. Az osztályon pszichiáterek (addiktológus, pszichiátriai rehabilitációs szakvizsgával) és pszichológusok team munkája folyik. A betegellátást szakmailag jól felkészült szakápolói és gyógyfoglalkoztató személyzet végzi. Az osztályon elsősorban területi illetékesség alapján kezeljük betegeinket, de gyakran fogadunk területen kívüli pácienseket, valamint az osztályhoz rendelt járóbeteg rendelésről előjegyzés alapján. Többek között hangulatzavarok (depresszió) szorongásos betegségek, kényszerbetegségek, személyiség zavarok, szenvedélybetegségek tartoznak fő súllyal az osztály profiljához, és kisebb részben időskori kórképek, szkizofrénia.
  • A hosszútávra szóló betegségvezetést, gondozást szolgálja a fekvőbeteg ellátáshoz szervesen kapcsolódó Pszichiátriai és Addiktológiai Gondozó. Az ún. testi gyógykezelések mellett a lehetőségekhez mérten egyéni és csoportos pszichoterápiákat pár és családterápiát is végzünk. Relaxáció és szocioterápiás foglalkozások (torna, vidámóra, önismereti, kreatív és zeneterápia) segítik elő a hatékonyabb gyógyítást. Ezekre a foglalkozásokra előzetes javaslat alapján az osztályos szakrendelésről is fogadunk járóbetegeket.
  • A betegek számára igyekszünk megfelelő környezetet biztosítani, 6 ágyas kórtermekkel, foglalkoztató (televízióval, videólejátszóval, társasjátékokkal felszerelt) terápiás szobával. Az osztályhoz kapcsolódó belső udvar pihenőhelyekkel várják a betegeket és látogatóikat. A beteget, a családot és a környezetet egységbe foglaló szemlélettel segítjük a hozzánk fordulókat.

 

Pszichiátriai orvosi rehabilitáció

  • Az a folyamat, amelyben a betegség megjelenésének, ill. felismerésének pillanatától a beteg társadalomba való visszaillesztéséig aktív gyógyító- gondozó- tanító- kommunikációs-szocializációs védelme történik.

 

A rehabilitáció célja, alapelvei

  • A pszichiátriai rehabilitáció alapvető célja, hogy a lélektani működéseiben rokkant, vagy sérült, megváltozott képességű személyt segítse visszailleszkedni a társadalomba, hogy esélyt kapjon a társadalmilag is hasznos, értelmes életre, és minél kisebb esélye legyen a visszaesésre. A pszichiátriai rehabilitáció egyik alapelve a zárt rehabilitációs lánc, azaz a beteg útjának nyomon követése otthonában és munkahelyén (alapellátás), a beilleszkedésben és visszailleszkedésben nyújtott szakmai segítség (gondozó intézet), megóvás az újabb betegségfázistól, szükség esetén ismételt gyógykezelés (kórház).
  • Fontos a lépcsőzetesség elvének betartása, azaz a teljesítőképesség megállapítását követően fokozatos terhelés érje a beteget. A partnerség elve alapján a beteget aktívan vonjuk be a vele történő eseményekbe. A folyamatos rehabilitációs tevékenységben arra kell törekednünk, hogy az intézményrendszerbe bekerült betegeket végigvezessük a rehabilitáció folyamatán. Mindezt alapos orvosi vizsgálatnak kell megelőznie.

 

Rehabilitációs gyógykezelés folyamatrendszere:

 

Gyógyszeres segítség nyújtása:

  • tünetek csökkentése, megszüntetése
  • hozzáférhetőség megkönnyítése

 

Pszichoterápiás segítség nyújtása:

  • intrapszichés folyamatok rendezése
  • interperszonális kapcsolatok

 

Szocioterápiás segítségnyújtás:

  • családi kötelék,
  • kapcsolatok rendezése,
  • munkahelyi beilleszkedés,

Fontos, hogy a páciens saját maga vegyen részt a gyógykezelésben, tudja elfogadni a betegségét, azzal képes legyen együtt élni, és úgy viszonyuljon a segítőhöz, hogy abból egy valóságos segítő viszony jöjjön létre. A betegnek tudnia kell, hogy mi baja van, és azon hogyan lehet segíteni. Ezt a páciensekkel és hozzátartozóikkal pszicho-edukációs módszerekkel lehet megtanítani.

 
Orvosaink:

Dr. Csepelyi Boglárka
Dr. Csorba Csilla
Dr. Pallagi Éva
Dr. Tóth Lajos

tiop2.2.4
tamop6.1.2
tamop2.1.3
tamop624_200
allas

Fontosabb elérhetőségek


Központ:
(06 37) 312-491

Szakrendelő betegirányító:
(06 37) 312-491 (222)

Értékesítési munkatárs:
(06 30) 365-5875 
ertekesites@bugatpal.hu

Bugát Pál Gyógyszertár:
(06 37) 310-182

E-mail: korhaz@bugatpal.hu