images/header/01.png
images/header/02.png
images/header/03.png
images/header/04.png
Patológia

Osztályvezető főorvos: Dr. Lukács Tóth Gyula
Vezető asszisztens: Juhászné Nováki Andrea

 

Hol találja meg?

Az osztály a kórház Hotel épületének földszintjén található.


Tevékenysége három nagy csoportra tagozódik.

 

Cytológia

A cytológia az egyes sejtek, vagy kisebb sejtcsoportok vizsgálatával foglalkozik. Ezzel részben népegészségügyi feladatot lát el, részben a közvetlen gyógyító beavatkozás irányát szabja meg. Az előzőhöz a mindenki által jól ismert nőgyógyászati méhnyak szűrés tartozik, még a másodikat a testüregi, vagy vékonytű szúrással nyert anyagok képezik.

 

Kórszövettan

A vizsgálatok másik nagy csoportját a kórszövettan képezi. A műtéti beavatkozások során eltávolított, vagy a tápcsatorna tükrözése során vett apró szövetminták értékelése a feladata. Amellett, hogy a jó, vagy rosszindulatúság megállapítása a feladata, ma már a sejtek várható szaporodási készségét, egyes daganatellenes gyógyszerek hatásosságát is meg kell állapítanunk. Így a csak káros mellékhatással bíró, de therapias eredménnyel nem járó gyógyszerek terhelésétől megóvjuk a betegeket. Kórokozókat is kimutatunk, melyek irányt szabnak a tápcsatorna betegségeinek kezelésében.

 

Kórbonctan

A kórbonctani részleg az elhunytak pontos halálokának megállapítását végzi. Ez vonatkozik a kórházban meghaltakra, illetve azokra, ahol a halottvizsgálatot végző orvos a rendelkezésére álló adatokból nem tudja egyértelműen a halál okát megállapítani. A kórházi kórboncolások egyben a szakmai minőségbiztosítás fontos indikátorát is jelentik. A vizsgálat során a patológusnak nyilatkoznia kell a klinikus diagnosztikai tevékenységéről, a bevezetett kezelés szakszerűségéről.

 

 

tiop2.2.4
tamop6.1.2
tamop2.1.3
tamop624_200
allas

Fontosabb elérhetőségek


Központ:
(06 37) 312-491

Szakrendelő betegirányító:
(06 37) 312-491 (222)

Értékesítési munkatárs:
(06 30) 365-5875 
ertekesites@bugatpal.hu

Bugát Pál Gyógyszertár:
(06 37) 310-182

E-mail: korhaz@bugatpal.hu