images/header/01.png
images/header/02.png
images/header/03.png
images/header/04.png
Egynapos szemészeti sebészet

Jó látását nálunk egy nap alatt visszanyerheti

Hol találja meg?

A kórház hotel épületének 3. emeletén, a keleti szárnyban

    • Képzeljük el, hogy életünket egy vastag, porlepte ablaküveg mögött kell leélnünk, amelyet sosem nyithatunk ki. Odakint ráadásul folyamatosan zuhog az eső, s a napok egyre sötétebbek...
egynapos_szemeszet
  • Ezek a tünetek a szürkehályog betegség jelei is lehetnek, amelynek kockázata a kor előrehaladtával egyre nő. Az egynapos szemészeti sebészet modern műtéti eljárásának köszönhetően azonban jól kezelhető ez az alattomos kór is. Érdemes vele azonnal orvoshoz fordulni, hiszen a gyöngyösi neves szemész szakorvosok a szemlencse-beültetést a társadalombiztosítás keretein belül minden beteg számára ingyenesen végzik el.
  • A világszínvonalú műtét általában kb. 10-15 perces. A korszerű érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentes, s a szövődmények kialakulásának veszélye is minimális. A műtétet követő felépülés rendszerint olyan gyors, hogy a beteg akár már a műtét napján visszatérhet otthonába, s a néhány hét múlva esedékes orvosi ellenőrzés idejére már teljes gyógyulás várható.
  • A szembetegségek kezelése kórházunkban kiemelt jelentőségű szakmai feladat. Szemműtéteinket a kórház központi műtőblokkjában, aneszteziológus jelenlétében, általában helyi érzéstelenítésben, de természetesen szükség illetve igény szerint altatásban végezzük, korszerű operációs mikroszkóp segítségével és a mai kor színvonalának megfelelő technikai felszereltség mellett. Igyekszünk betegeinknek szakszerű és szeretetteljes ápolást biztosítani, továbbá lehetővé tenni azt, hogy csak a szükséges időt töltsék a kórházban, távol otthonuktól.
  • Akiket program szerint, előjegyzés alapján veszünk fel, lehetőleg előre kivizsgáljuk: a laboratóriumi vizsgálathoz szükséges vérvételt és a társvizsgálatokat a szakrendelésen végezzük. Intézményünkben lehetőség van arra, hogy a műtétére szoruló kisgyermekekkel együtt az egyik szülőt is felvegyük, és lehetőség szerint a korlátlan látogatást is biztosítsuk, ha ez a betegtársakat nem zavarja.
  • A kórház ellátási területéhez tartozó településeken folyamatosan végezzük a 3-4 éves korú gyermekek szemészeti szűrővizsgálatát, amelynek célja a szem fénytörési hibáinak korai felismerése, ezek korrigálása és a gyermekek rendszeres gondozása.
  • 1998 őszén az országban elsőként indítottuk el azt a programot, melyben minden egyéves gyermeknek megmérjük a fénytörését, így kiszűrjük azokat, akik hajlamosak a kancsalságra vagy arra, hogy csak az egyik szemüket használják. A gyermekeket gondozásba vesszük, hogy a kellő pillanatban beavatkozhassunk: szemüveggel illetve szükség esetén szemtakaróval lássuk el a kisdedet.
  • Hagyományos területünk a csecsemők könnyút-elzáródásának kezelése, amelyet egyedülálló módon, nem csupán szemészeti beavatkozással, hanem szükség esetén a gégész kollégák közreműködésével, a könnycsövecske orr felőli megnyitásával végzünk el. Szakrendelésünkön évek óta folyik a cukorbetegség következtében létrejött szemészeti elváltozások kezelése, a betegek gondozása is.

Szakorvosaink munkájukat gazdag szakmai tapasztalat birtokában, modern technikai környezetben, nagy elhivatottsággal végzik. Bízzon bennük, és kérdéseivel forduljon hozzájuk bizalommal!

Üzembe helyeztünk egy új szemfenéki lézer-készüléket, ezen kívül egy másik un. YAG lézer készülék segítségével lehetőségünk van bizonyos hályogműtétek után kialakuló szövődmények elhárítására, és kórházunk területén látásjavító lézeres beavatkozások indulnak, melyet egy debreceni magán-szemklinika végez.

A szemészetben először 1963-ban használták a lézer-sugarat – akkor sebészeti céllal. A lézernyaláb keskeny, és nagyon kis széttartású (gyakorlatilag párhuzamos fénysugarakból álló) sugárnyaláb. Ezzel nagy energiasűrűség érhető el szűk sugárban, igen nagy távolságokban is.

1968 óta a világon legelterjedtebb, leggyakoribb „lézerezés” a cukorbetegség szemészeti szövődményeinek kezelése, amelyet fotokoagulációnak, fény-forrasztásnak nevezünk. Ennek lényege, hogy a nagyon pontosan irányítható lézersugárral elzárjuk a szemfenéki vérzéseket, amelynek eredményeképpen megelőzhető az állapot romlása, elkerülhetők a későbbi szövődmények. Használjuk még szemfenéki érelzáródások kezelésére, az ideghártya gyulladásos folyamatai gyógyulásának gyorsítására is.

A YAG-lézer hullámhossza más, ez nem nyelődik el a szövetekben, képes a nem-pigmentált szövetek szétválasztására – leggyakrabban az „utóhályog” kezelésére használjuk. A közeljövőben a Bugát Pál Kórházban lesz egy YAG-lézer-készülék betegeink utóhályogjának vértelen eltávolítására.

A lézersugarat használjuk még bizonyos (nem gyakori) szaruhártya-betegségek gyógyítására, sérülés vagy gyulladás okozta szaruhártya-hegek kezelésére is.

A Bugát Pál Kórházban rendelkezésre áll az a korszerű, fotokoagulációra alkalmas lézer-készülék is, amellyel a szemfenéki kezelésre szoruló betegeinket a tudomány mai állásának legmegfelelőbb módon, Gyöngyösön is el tudjuk látni. Nem kell más városba utazni.

Várjuk jelentkezését szemészeti szakrendelésünkön!

 

Szemészeti szakrendelés Gyöngyösön:

Hétfő, szerda: 7:30 - 16:30
Kedd: 8:00 - 15:00
Csütörtök: 8:00 - 16:00
Péntek: 8:00 - 14:30

Szakmai vezetőnk
Dr. Elek Ilona
Szakorvosaink
Dr. Sohler Béla

tiop2.2.4
tamop6.1.2
tamop2.1.3
tamop624_200
allas

Fontosabb elérhetőségek


Központ:
(06 37) 312-491

Szakrendelő betegirányító:
(06 37) 312-491 (222)

Értékesítési munkatárs:
(06 30) 365-5875 
ertekesites@bugatpal.hu

Bugát Pál Gyógyszertár:
(06 37) 310-182

E-mail: korhaz@bugatpal.hu